5 Tips voor ondernemen als introvert
Succesvolle ondernemers lijken wel allemaal harstikke extravert te zijn. Jouw nekharen gaan recht overeind staan bij het woord “netwerken” en elke dag een “live”op insta? Brrr je moet er niet aan denken! Is succesvol ondernemen dan niet weggelegd voor jou als introvert?

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Een vlotte babbel , niet bang om in de spotlight te staan, altijd daadkrachtig en gek op netwerken. Succesvolle ondernemers lijken wel allemaal harstikke extravert te zijn. Jouw nekharen gaan recht overeind staan bij het woord “netwerken” en elke dag een “live”op insta? Brrr je moet er niet aan denken! Is succesvol ondernemen dan niet weggelegd voor jou als introvert?

Wrong! Sterker nog, een aantal heeule bekende ondernemers is harstikke introvert. Zeggen namen als Steve Jobs en Bill Gates je iets?

Hoe je dat aanpakt? Hieronder 5 tips voor de introverte ondernemer.

Het goede nieuws is dat je een geheel eigen invulling kan geven aan je zichtbaarheid en marketing. Zeker in dit digitale tijdperk is er een zee aan mogelijkheden!

Tip 1:  Was je “back in the days” nog veel meer afhankelijk van live contact, is het zeker in deze bizarre tijden heel normaal om hoofdzakelijk online te werken: “Mail, social media en werken in de cloud” zijn allang geen bijzaak meer. Best prettig voor een introvert. Use it!

Tip 2: Maak gebruik van lage interactie marketing. Denk hierbij aan e-books, podcasts, gastartikelen, webinars en blogs. Je kunt dit in alle rust voorbereiden. Dat haalt meteen die enorme druk die je voelt weg

Tip 3: Maak gebruik van jouw skills als introvert. Goed luisteren en goede vragen stellen is daar één van. Introverts kunnen vaak heel goed achterhalen wat iemand nodig heeft. Jij kan jouw dienst of product daar perfect op laten aansluiten en BAM die eerste klant is binnen! Scheelt weer een netwerkborrel.

Tip 4: Tussen jouw klanten zitten ook introverts  waar jij waarschijnlijk graag mee samen werkt. (die ook niks hebben met die schreeuwmarketing)! Blijf jezelf, dan zul je deze ook aantrekken.

Tip 5: Ga een samenwerking aan met een extravert. Kies wel voor iemand waar jij een goed gevoel bij hebt. Zo hoef jij die pitch niet live te doen en hoeft de extravert niet in de details te duiken: Win-win!

Wat verder goed is om te onthouden: Als introvert geef je anderen vaak een goed gevoel. Je hebt als introvert niet te behoefte te overheersen en je bent daarom fijn gezelschap. (Ja ook voor die potentiële klant).

Ow ja, en dat vreselijke “netwerken” kan ook prima op een plek waar jij je WEL fijn voelt. De sportclub, bij de buren, zelfs op de verjaardag van tante Corrie ;P. Vertel gewoon eens aan 1 persoon wat jij doet en wat je een ander te bieden hebt.

Probeer het eens, het kan je echt veel brengen!

Meer om te lezen

Psychologie

Cirkel van invloed en betrokkenheid

Een van mijn favoriete organisatiepsychologen, Steven Covey, heeft hier een cirkel voor bedacht: de Circle of Concern. Oftewel de Cirkel van Betrokkenheid. Waarin kan jij iets veranderen?

Tips

Geluk najagen – 3 tips

Geluk najagen. Het lijkt onze dagelijkse realiteit te zijn geworden. Onze social media pagina’s lijken te ontploffen van gelukzalige momenten en daarmee jutten we elkaar elke dag lekker op om nog harder te gaan jagen.