Geluk najagen. Het lijkt onze dagelijkse realiteit te zijn geworden. Onze social media pagina’s lijken te ontploffen van gelukzalige momenten en daarmee jutten we elkaar elke dag lekker op om nog harder te gaan jagen. Superdruk zijn we ermee; met het streven naar het perfecte huis, baan, vriend of vriendin, de beste outfits en de mooiste looks en spullen. Want dan zijn we volmaakt gelukkig. Denken we. Maar is dat eigenlijk wel zo? Is geluk ons grootste doel?
Spoiler alert: Nee. Sterker nog, het najagen van geluk kan zelfs averechts werken. Hoe dat komt? Die uitleg is eigenlijk vrij simpel. Door onze eigen verwachtingen. Als jij heel actief gaat “proberen ”je geluk te verhogen, dan creëer je voor jezelf een bepaalde verwachting, in dit geval, gelukstoename. Stel, die pakt niet geheel uit zoals jij het in je hoofd bedacht had, wat krijg je dan? Juist, teleurstelling. Of misschien zelfs wel schuldgevoelens. Ook in de wetenschap is dit al meerdere keren aangetoond;
“Onze zogenaamde zoektocht kan harde klappen uitdelen en in het slechtste geval zelfs zorgen voor (nog) meer depressieve gevoelens” Whuuutt??
Best wel overrated, dat geluksjagen van ons.
Toch willen we allemaal iets van ons leven maken. Uiteraard zijn hier theorieën over in de psychologie. Wie de piramide van Maslow wel eens gezien heeft, weet misschien dat deze theorie er vanuit gaat dat wij mensen gemotiveerd zijn om in basisbehoeften te voorzien voordat we verder gaat met het vervullen van andere behoeften. In de laatste fase van Maslow kom je bij de zogenaamde beste versie van jezelf, je zelfontplooiing.
Volgens Maslow kan je deze staat alleen bereiken als alle andere stappen zijn genomen. In onze westerse samenleving zijn velen van ons goed voorzien in de basisbehoeften. Je zou dan kunnen zeggen dat onze zoektocht naar geluk ook een soort welvaartsfenomeen is.
De kunst is dan ook om in plaats van keihard op zoek te blijven, het geluk te zien in de dagelijkse realiteit. Dus, hier komen ze, die drie badass-tips:
1 Dankbaarheid is daar het beste voorbeeld van. Zoek elke dag iets om dankbaar voor te zijn. Je kan je brein zelfs trainen; probeer bij elke negatieve gedachte er drie positieve tegenover te zetten. Je zult zien dat het echt werkt.
2 Maak voor jezelf eens een gelukslijstje en zet echt alles erop dat jou een blij gevoel geeft. Dit kan ook een inspiratie lijst zijn. Of schrijf na afloop van elke dag drie dingen op die goed gingen, waar je blij van werd. Lees ze eens terug wanneer je een moeilijk moment hebt.
3 Last but not least: Wees eens wat liever voor jezelf; een uur in dat bad, zeg eens NEE, heb vrede met die minder productieve dag, koop die iets te dure broek die je zo geweldig staat, verwen jezelf eens met (al dan niet gezonde) voeding waar je lijf blij van wordt. En nee, dat is niet egoïstisch, want je kan niet tappen uit een leeg vaatje.
You’ve got this!